Sokba kerülhet, ha nem biztonságos egy weboldal
Microsoft Partner

Sokba kerülhet, ha nem biztonságos egy weboldal Biztonság

Egy weboldal biztonsága sokkal összetettebb kérdés, mint azt a legtöbben gondolnák. Mikor ez a kérdés szóba kerül, sokan csak megrántják a vállukat, mintha őket nem érintené.

Nem csak arról van szó, hogy a honlapról – vagy a mögöttes adatbázisból – adatot lophatnak. Egy nem biztonságos weboldal könnyen hiteltelenné válik a felhasználók előtt, sőt, még a böngészők (mint például a Mozilla Firefox) és a keresőmotorok (mint például a Google) is büntetik. A böngészők piros betűkkel és felugró ablakkal jelzik a problémát a felhasználónak, a keresők pedig hátrébb sorolják a találatok között.

De miért is fontos? – 1. Felhasználói bizalom

Szinte mindegy, hogy milyen célú oldalról beszélünk – tájékoztató, értékesítő stb. – fontos, hogy az oda látogatók hitelesnek érezzék. A honlap olyan, mint egy névjegy, amely amellett, hogy segíti a kapcsolattartást, magát a brandet, a márkajegyet is erősíti. Amennyiben az oldal nem biztonságos, az olyan, mintha a névjegyünket egy minden oldalán élesre fent fémre tennénk és azt várnánk, hogy akinek adjuk, az boldogan zsebre vágja, nem törődve a kockázatokkal.

De miért is fontos? – 2. A hatóságok

Amellett, hogy súlyos arcvesztéssel és így adott esetben bevétel kieséssel jár, még a hatóságok is megbüntethetik azt, akinek feltörték az oldalát. Általános félreértés, hogy a hackerek csak olyan honlapokat törnek fel, ahonnan adatbázist vagy éppen pénzt tudnak kilopni. A legtöbb esetben egy eltulajdonított honlap fel se tűnik elsőre: persze, kicsit lassabb lett, de ez valószínűleg az internetkapcsolat hibája vagy a böngészőben van túl sok lap megnyitva, esetleg a számítógépre fogjuk azzal, hogy régen frissítettük. Pedig a valóság az, hogy a háttérben a bűnözők egy kvázi levelezőrendszert működtetnek a weboldalon keresztül (ez az úgynevezett SPAM szerver) és többmilliós nagyságrendben küldözgetik az ártalmas leveleket a világ minden tájára. Aztán mikor először a Google vagy egy e-mail szolgáltató, majd szélsőséges esetben a hatóságok kopogtatnak, hogy ez nem oké, akkor már késő – a büntetés pedig elég vaskos lehet. Emiatt is veszélyesek a nyílt forráskódú keretrendszerek, mint például a WordPress.

Honnan tudhatom, hogy biztonságos-e a weboldalam?

A biztonságos weboldalaknak van úgynevezett SSL tanúsítványa. Ezt látják a böngészők és a keresők is, így a keresési találatok között előrébb kerül az oldal és a böngészőben sem jelenik meg a felhasználó előtt egy ijesztő felugró ablak, ami arra figyelmezteti, hogy nem biztonságos a honlap, ahova készül. Egy vizsgálat arról, hogy van-e tanúsítvány és ha nincs, akkor azt szerezni meglehetősen drága általában. Az ONEO Systemnél ezért dolgoztunk ki egy olyan rendszert, ami nem nyílt forráskóddal működik, emiatt pedig könnyebben és olcsóbban értékesíthető – ez azt jelenti, hogy míg egy webfejlesztőnek egy vagyont kellene kifizetni, mi ingyen áthozzuk a rendszerünkbe és SSL tanúsítványt is adunk az oldalnak, miközben minden régi információ rajta marad. Kipróbálni 14 napig ingyenes és 45 napos pénzvisszafizetési garanciát is vállalunk, amennyiben pedig elégedett, a szolgáltatásunk már havi 4.990 Ft-tól elérhető.

A fentiekért cserébe pedig egy biztonságos, igény esetén akár külsőleg is megújult oldalt kap, amire örömmel kattintanak a felhasználók és még a keresők is előre teszik a találatok között. Próbálja ki ingyen, váltson most!

Megrendelem az ingyenes, szerkeszthető próbaoldalamat!